dimarts, 11 de març de 2008

ESPANYA DESPRÉS DEL 9-M

La nit del 9 al 10 de Març Espanya se'n va anar a dormir més pobre políticament del que ja començava a ser. El bipartidisme s'ha fet ja una realitat molt sòlida i aquestes darreres eleccions generals han estat la prova més palpable fins el moment. La confrontació bipolar entre socialistes i populars empobreix el pluralisme polític del país i converteix les eleccions en una simple elecció entre el negre més arcaic i conservador i el blanc de les polítiques de centre dels anomenats socialistes.
Partits petits com ara la Chunta (recordada per molts pel mític Labordeta) han desaparegut ja del mapa polític espanyol després del diumenge i altres com Izquierda Unida (IU) o Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) han perdut un nombre d'escons considerable que els hi priva de tenir grup parlamentari propi. I això és una molt mala notícia pel pluralisme polític i social del país, és molt nociu per a la manca de veu amb força que tindran certs sectors de la societat. El màrqueting pel bipartidisme ha estat molt punyent i ara ja és massa tard per intentar frenar-ho, caldrà esperar 4 anys més. El PSOE, que ha fet una campanya molt intel·ligent, apropiant-se el sentiment de l'esquerra contrària al retorn de la dreta rància al poder, i la simplificació americanitzada de les eleccions per part dels mitjans de comunicació han estat els principals creadors d'aquesta "nova" Espanya que a partir d'ara sembla que tocarà conéixer.
Des d'aquest modest espai només em queda intentar esperonar als partidaris dels partits més perjudicats pel bipartidisme i als partidaris d'un sistema polític plural pel que fa a les seves forces polítiques amb representació parlamentària a treballar per recuperar en certa mesura la confiança en que el vot útil no és votar al partit gran i castigar als mitjans de comunicació que han bipolaritzat les eleccions de manera gairebé fraudolenta.
Amb esforç podem lluitar per tornar a tenir una Espanya més plural en el futur!!!